Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) a szénhidrátanyagcsere krónikus zavara, melyet részben örökletes, részben egyéb tényezők határoznak meg. A felnőttkori (2-es típusú) cukorbetegség olyan összetett anyagcserezavar, melyben a hasnyálmirigy csökkent inzulinelválasztása mellett döntő szerepet játszik a sejtek csökkent inzulinérzékenysége (inzulinrezisztencia).

Az inzulinnal szembeni érzéketlenség kialakulásának legfőbb oka a túlsúly, az elhízás, valamint a túlzott szénhidrát- és zsírfogyasztás.

Általában 40 éves kor után alakul ki, leginkább a túlsúlyosak, a mozgásszegény életmódot élőkben. Az esetek többségében észrevétlenül kezdődik, hosszú idő eltelhet a panaszok megjelenéséig, így jórészt már megjelennek a cukorbetegség szövődményei, mire a beteg orvoshoz fordul.

A vércukor normál értéke éhomi vérminta esetén 6 mmol/l, az étkezést követően két órával 7,8 mmol/l alatt van. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az étkezés előtti vércukorszint rendszeresen meghaladja a 7 mmol/l értéket, étkezés után pedig 11 mmol/l fölé emelkedik, és két óra elteltével sem tér vissza a kiindulási értékre.

Sok patikában lehet vércukor mérést végeztetni, folyamatos szűrések vannak és rendelkezésre áll az önellenőrzés lehetősége.

A diabéteszes neuropátia az idegek károsodását jelenti. Ennek oka a magas vércukorszint: a túlzott mennyiségben jelenlévő cukor a finom idegrostokat és azokat az ereket károsítja, melyek az idegeket táplálják. Mivel az idegrendszer nagyon összetett, sokféle idegkárosodás jöhet létre a szervezetünkben. Legtöbbször az agytól legtávolabb eső testrészekben mutatkozik meg elsőként –például a lábban. Ha itt csökkent vagy megszűnt az érzékelés, akkor előfordulhat, hogy forró vízbe lépve nem érzékeli, hogy megégeti a lábát. Esetleg nem veszi észre, hogy megvágta vagy a cipő feltörte a lábát, vagy éles tárgyra lépett. A tapintás-, nyomás-, hő- és fájdalomérzékelés elveszítésével a lábát súlyos sérülés veszélyének teheti ki.

Tíz cukorbeteg közül legalább háromnak van valamilyen fokú, idegeket érintő problémája. Minél hosszabb ideje cukorbeteg, és minél idősebb, annál nagyobb a veszélye a neuropátia kialakulásának.

A vizsgálat fájdalmatlan. Leggyakrabban először a vibrációérzés esik ki, ezt Hangvillával vizsgáljuk. A hőérzés és a fájdalomérzés kiesését szintén fájdalmatlan, egyszerű eszközökkel vizsgáljuk.

A diabéteszes nephropathia a vesék károsodását jelzi. Első jele a fehérjevizelés, ún. albuminúria.